

امام زاده در آهنین ممسنی پل فهلیان ممسنی کتیبههای کورنگون (کرنگون) ممسنی قلعه سفید ممسنیآرامگاه ها ،امامزاده ها و زیارتگاه هادرشهرستان ممسنی
امام زاده درآهنین بقعهای مشتمل بر دو زیارت گاه است که در دو کیلومتری نورآباد، در مجاورت جاده آسفالته، قرار گرفته است. بر سر دراین امام زاده،کتیبهای متعلق به قرن هشتم هجری نصب شده است. کتیبه امام زاده در آهنین از معدود کتیبههای تاریخی است که به زبان فارسی نوشته شده است. این مکان، برای اهالی بومی منطقه ارزش زیارتی دارد و مردم در ایام سال از آن دیدن می کنند.
امام زاده شاه زاده علاءالدین ممسنی
آرامگاه امام زاده شاه زاده علاءالدین که شامل دو امام زاده می شود، در دو کیلومتری نورآباد در کنار جاده کازرون به خوزستان واقع است. بنای آرامگاه شاهزاده علاءالدین دارای گنبد بلند شلمچی بر فراز گردنی کشیده است و سطح آن دارای رنگ سفید است. مصالح به کار رفته در تمامی بنا از سنگ و گچ است. براساس کتیبه بالای سر در امام زاده، شاهزاده علاء الدین ـ فرزند امام هفتم (ع) ـ در سال 1025 هـ . ق و مقارن سلطنت شاه عباس کبیر بنا گردیده یا تعمیر شده است.پلها و بندهای تاریخی درشهرستان ممسنی
پل فهلیان که قدمت آن به اوایل ظهور اسلام می رسد، در قسمت باختری فهلیان و بخش علیای پل کنونی، واقع شده است.عمارات و محوطه های باستانی درشهرستان ممسنی
کتیبه های کورنگون که قدمت آن به قرن سوم پیش از میلاد می رسد در شمال باختری فهلیان و در جنوب روستای سه تلون در20 کیلومتری شمال باختری نورآباد واقع شده است. بر فراز کوه «کرنگون» آثار حجاری شده معروف به «نقاره خانه» و «سگ مترو» جلب توجه می کند. در حال حاضر، تنها راه دستیابی به این نقشها، یک پلکان کوچک است که از قله کوه سرازیر می شود. این محل چنانچه از نقوش کنده کاری شده روی سنگها برمیآید، محل عبادت بوده است. جالب توجه آن که نمونههای دیگری از کتیبههای موجود در کورنگون نیز در نقش رستم نزدیک تخت جمشید دیده شده است.
نقش بهرام ممسنی
نقش بهرام که از جاذبههای تاریخی منطقه محسوب می شود نقش برجستهای به درازای 85/3 و پهنای 60/2 متر است که در نه کیلومتری شهر نورآباد، در محوطهای به نام سراب بهرام واقع شده است.قلعه ها،برجهاو آتشکده ها درشهرستان ممسنی
قلعه سفید یکی از قلعه های معروف استان فارس است و قدمت آن به پیش از عهد عیلامی می رسد. این قلعه در 15 کیلومتری شمال نورآباد قرار دارد و گمان می رود که این قلعه در قرن پنجم هجری یکی از قلعههای معروف اسماعیلیان بوده و در سال 654 هجری قمری به دست هلاکو خان مغول خراب شده است. می گویند این قلعه دری از فولاد داشته که احتمالاً همان در آهنین «امام زاده در آهنین» است.
قلعه شاه جهان احمد ممسنی
از قلعه شاه جهان احمد که به احتمال قوی به دوران هخامنشی یا اشکانی تعلق دارد و در نزدیکی آبادی عبداللهی از توابع رستم در20 کیلومتری شمال نورآباد آثاری بر جای مانده است. در شمال این قلعه آثاری به نام «تشون» یا «تشگه» دیده می شود.
قلعه چرو ممسنی
قلعه چرو که قدمت تاریخی آن به قرن پنجم هجری می رسد یکی از قلعه های معروف پیروان حسن صباح (اسماعیلیان) بوده که در 15 کیلومتری باختر دریاچه برم شور بر فراز کوهی به همین نام (قلعه چرو) قرار گرفته است.
قلعه ککا ممسنی
در شش کیلومتری خاور دشت رزم جاوید، دره ای به نام «تنگ سام» وجود دارد که «قلعه ککا» یکی از آثار باستانی مهم آن است. این قلعه در هشت کیلومتری شمال روستای کوهستانی کلگه شیراز و در حصار تنگه های عنا و سه جک (که رودخانه فهلیان از وسط آن می گذرد) قرار دارد. قلعه یاد شده را از قلعه های اسماعیلیه می دانند و قدمت آن به قرن ششم هجری می رسد. این قلعه در شهرستان ممسنی قرار دارد.
دیمه میل (میل آزاد یا میل اژدها) ممسنی
دیمه میل یا میل اژدها که قدمت تاریخی آن به دوره سلوکیان یا پارتیان می رسد درهفت کیلومتری شهر نورآباد ممسنی و در کنار کوه تنگ گله بنا شده است. برج یاد شده بیش از هفت متر ارتفاع و 40/3 متر پهنا دارد که پایین آن را با سنگهای تراشیده رگی، پهن تر ساختهاند.
امتياز : | نتيجه : 3 امتياز توسط 3 نفر مجموع امتياز : 15 |
